본 연구는 저장온도가 수출용 오리엔탈 나리 절화 ‘Casa Blanca’, ‘Medusa’, ‘Siberia’의 수명과 품질에 미치는 영향을 알아보고자 수행하였다. 나리 절화를 2, 5, 15, 25℃에 5일 동안 저장하였다. 2℃와 5℃에저장된 절화의 1, 2번화는 수명과 품질이 향상되었지만 25℃ 저장 시에는 절화 수명이 크게 감소하고, 화경 등의 품질이 현저히 저하되었다. ‘Casa Blanca’와‘Siberia’는 5℃ 저장시 1번화의 수명이 15℃보다 약 1.5일 정도 길어졌다. 세 품종 모두 2℃ 저장시 5℃ 보다 본당 절화 수명이 줄어 들었는데, 특히 ‘Casa Blanca’ 경우에는 1.6일 정도 짧아졌다. 수출용 오리엔탈 나리 절화의 품질을 유지하고 수명을 연장시키기 위해서는 ‘Casa Blanca’와 ‘Siberia’는 5℃에 저장하는 것이 좋으며, ‘Medusa’는 15℃에 저장하는 것이 적합하다고 판단된다.
This study was conducted to maintain postharvest quality of cut Lilium Oriental hybrids ‘Casa Blanca’, ‘Medusa’ and ‘Siberia’ for export. Cut lilies were treated with various temperature (2, 5, 15, 25℃) for 5 days. When cut lilies were stored at 2 and 5℃, vase life and quality of 1st and 2nd floret were improved however, significantly decreased at 25℃. In ‘Casa Blanca’ and ‘Siberia’, the vase life of 1st floret stored at 5℃ was increased about 1.5 days than at 15℃. The vase life of all three varieties was decreased by the storage of at 2℃ as compared to 5℃, particularly decreased 1.6 days in ‘Casa Blanca’. Therefore, The cut ‘Casa Blanca’ and ‘Siberia’ lilies for exporting was considered storage at 5℃. Moreover, the cut ‘Medusa’ lilies were considered storage at 15℃.